Pagina principală Editura Ram Cărţi online Pictură Poezii Şah Galerie foto Contact
 
A P I C O L E

| Idealism Apicol | Sfinţenia albinelor | Realităţi transcendente | Recoltă mai bogată de miere | Poate fi NOSEMA ( traducere ) | Mierea şi întrebuinţarea ei în China ( traducere ) | Superstiţii apicole ( traducere ) | Metoda simplă de produs ceară în stupii sistematici | Parthenogeneza şi experienţele moderne în apicultură | Probleme de creşterea albinelor ( traducere ) | Un musafir supărător şi periculos |

RECOLTĂ MAI BOGATĂ DE MIERE

RECOLTĂ    MAI   BOGATĂ  DE  MIERE

                                                                  prof. George Dulcu
Aninoasa - Gorj

 

                   Metoda celor două regine în stup.

         Multe încercări apicole se fac în lumea întreagă pentru a mări cantitatea de miere recoltată din fiecare stup. În staţiunile experimentale ale Universităţii Agricole din America se cerceta sistematic, înainte de actualul război, metoda celor două mătci în stup. Prof. Dunham de la Universitatea din Ohio, după doi ani de verificări ştiinţifice, a publicat o dare de seamă foarte favorabilă acestei metode. Acolo unde flora este îmbelşugată, recolta se măreşte cu aproximativ 20 kg de fiecare stup. Ar fi bine să se încerce şi la noi, de către apicultorii mai idealişti şi însetaţi de progres, metoda aceasta cu modificările care rezultă din condiţiile în care ne aflăm aici.
         În New Jersey se procedează astfel:
         La începutul înfloririi păpădiei, sau puţin mai din vreme dacă permite puterea coloniei de albine, se iau din cuib doi sau trei faguri cu puiet căpăcit gata de ieşit, împreună cu albinele care-i acoperă, şi se pun într-un alt corp de stup însoţiţi de trei faguri cu miere. Se completează cu rame de lucrătoare cuibul de jos care are regină şi se acoperă cu o gratie separatoare. Apoi, deasupra, se adaugă noul corp de stup cu cuibul nou format dar fără regină şi i se deschide un mic urdiniş. Fagurii cu miere sunt puşi pentru a permite albinelor să se aprovizioneze independent de cele de jos şi astfel, să se obişnuiască cu noua regină tânără care li se introduce pentru a forma o colonie oarecum deosebită. Cele două colonii de albine comunică între ele prin gratia separatoare şi lucrează în comun la adunarea nectarului şi căpăcirea mierii în caturi. După recoltă, regina bătrână din cuibul de jos este îndepărtată şi cele două colonii devin una mai puternică care are matcă tânără şi deci e mai rezistentă la iernat.
         Această metodă depinde, bine înţeles, de numărul de mătci tinere disponibile în stupină sau care se pot procura din comerţ. Faţă de dificultăţile prin care trecem şi neavând regine libere, noi am experimentat această metodă de anul trecut în felul următor:
         Coloniile slabe care nu puteau să se dezvolte repede şi suficient în primăvară pentru a deveni capabile de recoltă, le-am aşezat deasupra celor puternice, după ce pusesem gratie separatoare acoperită cu o foaie de ziar şi le dădusem, cu o zi mai înainte, acelaşi miros de naftalină. După câteva zile, când albinele se obişnuiseră cu noua situaţie, am mărit cuibul superior cu o ramă, două de puiet căpăcit luat din cuibul inferior care singur avea urdiniş. Totul a mers foarte bine. Recolta a fost mai mare cu circa 8 kg faţă de stupii care s-au dezvoltat normal. Una din coloniile mici, lăsată singură, a trebuit să i se dea rame întregitoare din două în două săptămâni pentru a se forma şi în toamnă, i s-au adăugat rame cu miere pentru a ierna în bune condiţiuni. În timp ce stupii cu mătci duble, pe la jumătatea lui Iulie, au fost separaţi şi anume: colonia deasupra, care avea provizii destule, a fost aşezată în altă parte a stupinei, iar cea rămasă pe loc având mai multe lucrătoare, a adunat în August şi Septembrie provizii suficiente pentru iarnă.
         Este interesant de observat că procedeul nostru nu este altceva decât conducerea Alexander – despre care se tratează în această revistă în No.4 din Aprilie 1942 – cuplată cu metoda celor două regine în stup.
         Sperăm că în regiuni cu nectar mai mult va da rezultate şi mai pozitive. Notăm că se pot face încercări şi la stupii orizontali de mare capacitate adăugându-se lângă cuib, separat cu gratie acoperită cu hârtie, colonia slabă.

 

 
© Editura RAM - Aninoasa, Jud. Gorj 2009