Pagina principală Editura Ram Cărţi online Pictură Poezii Şah Galerie foto Contact
 
A P I C O L E

| Idealism Apicol | Sfinţenia albinelor | Realităţi transcendente | Recoltă mai bogată de miere | Poate fi NOSEMA ( traducere ) | Mierea şi întrebuinţarea ei în China ( traducere ) | Superstiţii apicole ( traducere ) | Metoda simplă de produs ceară în stupii sistematici | Parthenogeneza şi experienţele moderne în apicultură | Probleme de creşterea albinelor ( traducere ) | Un musafir supărător şi periculos |

SUPERSTIŢII APICOLE

SUPERSTIŢII   APICOLE

                                                                           de Leonard  S. Harker

         Stupăritul modern s-a dezvoltat pas de pas cu ştiinţa modernă şi astăzi, apicultorul înţelept, a cărui practică este născută din observare amănunţită şi experimentare ştiinţifică, permite albinelor să-i destăinuie tainele lor. Dar în zilele strămoşilor noştri, când ştiinţa nu-şi împânzise lumina ei în misterele stupului, tot felul de superstiţii şi obiceiuri ciudate erau asociate cu stupăritul, care par copilăreşti dacă nu chiar neghioabe pentru vederile voastre moderne.
         Este un lucru interesant că superstiţia cunoscută ca „ vorbire cu albinele” a fost un obicei foarte răspândit prin Europa – inclusiv Britania – în timpurile străvechi. Într-o formă modificată, s-a întins până în China. În Lumea Nouă a fost adus de primii colonişti ai Americii.
         Multe împrejurări ale acestui obicei se ţin bine minte atât în Anglia cât şi în Statele Unite. Este adevărat că obiceiurile şi credinţele vechi pier foarte greu şi e dificil de aflat cum de se ivesc prima oară. „Vorbirea cu albinele „ a fost asociată cu moartea şi reîncarnarea. Credinţa în suflet este de origine foarte veche. S-a învăţat că sufletul poate lua diferite forme şi astfel, cu timpul a crescut credinţa că albina ar fi un simbol al sufletului. Pentru oamenii străvechi, totdeauna era ceva misterios în viaţa albinelor, încât albinele au început a fi considerate ca un fel de creaturi supranaturale care puteau zbura la locuinţa lor din cer.
         Prima amintire actuală despre supunere la albine vine din vechea Grecie şi din Egipt, dar fără îndoială că obiceiul data cu mult timp înainte de a fi înregistrat de istorie. Referinţele greceşti – de autor şi dată necunoscute – sunt din timpurile clasice şi se află în  Antologia Greacă.
         În zilele neştiinţifice ale Evului Mediu, superstiţia a crescut împreună cu unele adaptări curioase. Era pe atunci ideea că, dacă albinelor nu li se vorbea despre moartea proprietarului lor, ele, probabil, aveau să zboare în cer să-l caute. Uneori, stupii erau mutaţi puţin, sau întorşi pe loc, ori îmbrăcaţi cu stofă neagră la moartea apicultorului. Până mai acum câţiva ani s-au păstrat aceste ciudate obiceiuri.
         În Austria se credea că, dacă un roi se aşează pe o cracă, era un semn de bun noroc, dar dacă albinele porneau în zbor sau încercau să se întoarcă în stup, războiul era iminent. De ar fi fost ceva adevăr în această veche idee, ar fi trebuit să fie o nemaipomenită reîntoarcere de roiuri în stupi în memorabilul an 1939.
         În Polonia se ţine minte că, odată, când tronul era vacant, s-a dat coroana unuia dintre aspiranţi fiindcă un roi s-a aşezat pe el în timpul alegerii . Coroana vechilor regi ai Poloniei conţinea o albină diamant ca un simbol al virtuţilor care se găsesc în regnul albinelor.
         Finlanda este o altă ţară foarte bogată în cunoştinţe de tot felul despre albine. Finezii erau şi mari credincioşi în magie. Poate că azi au nevoie mai mult decât de magie pentru a învinge multiplele lor dificultăţi.
         În insulele Britanice – cu excepţia Irlandei – obiceiul de a vorbi albinelor era foarte comun. Trebuia să se spună albinelor despre moartea stăpânului lor, altminteri ele ar fi jignite, degenerează şi mor. Albinele erau uneori informate şi despre morţile din familia stuparului; li se vorbea de asemenea şi despre căsătorii şi alte evenimente importante. Bucăţi din prăjiturile de nuntă sau de la ospeţele funerare erau puse în fiecare stup. Toate noutăţile erau şoptite delicat şi politicos albinelor! În unele districte, stupii erau mişcaţi din loc sau învârtiţi puţin când cortegiul funerar trecea prin apropiere.
         Albinele erau mici mesageri întraripaţi ai zilelor şi li se vorbea despre moartea din familia stuparului ca să poată duce ştirea în Ţara Spiritelor de sosirea imediată a unui nou venit.
         Este notat un exemplu în care s-a spus albinelor la miezul nopţii despre moarte care a avut loc după apusul soarelui.
         În multe districte, era o credinţă că albinelor nu le prieşte într-o familie gâlcevitoare. O altă credinţă era că albinele unui stupar care a murit nu mai prosperă şi se pare că era oarecare dificultate în a găsi cumpărător în astfel de cazuri.
         În Sussex, este scris exemplul unei femei care a spus că fetiţa ei a murit fiindcă a uitat să comunice albinelor naşterea ei. Aceasta s-a întâmplat foarte recent. În Lincolnshire, se spunea că, dacă un roi se aşează pe un arbore uscat sau pe o ramură uscată a unui pom verde, are să fie o moarte în familia stuparului sau chiar a lui în decursul anului. În multe părţi ale Angliei şi Scoţiei se spunea că albinele emit un bâzâit exact la miezul nopţii din Ajunul Crăciunului.
.................
         Chestiunea reacţiunilor intime dintre om şi albine este un studiu care se poate prea bine întreprinde prin observarea ştiinţifică atentă şi răbdătoare. Viaţa stuparului de acum un veac şi mai bine, într-o veche grădină cu albine, avea o plinătate care lipseşte cu totul din moderna fermă apicolă de azi. Se pare că ne dăm seama de acel ceva care lipseşte. Toate ne târăsc înspre adâncul apelor. Poate că, în cele din urmă, totul este o chestiune de experienţă. Timpuri diferite aduc experienţe diferite. Prin adevărata acceptare a experienţei, putem învăţa şi noi multe. Suntem acum într-un veac ştiinţific – pentru mai bine sau mai rău – şi trebuie să învăţăm şi să aplicăm lecţiile lui potrivit cu el, atât în privinţa albinelor cât şi a celorlalte lucruri.

 

                                                                  Traducerea din A.  B.  J.
                                                                               de prof. George Dulcu

Notă
         Ar fi bine să se cunoască şi la noi diferitele obiceiuri, credinţe şi superstiţii în legătură cu viaţa albinelor. Efluviile psiho-eterice şi ambianţa vitală a Spiritului grup care călăuzeşte desfăşurarea mai mult decât inteligentă a trăirii coloniilor de albine abia au ajuns azi pe pragul cercetărilor ştiinţifice. În trecut însă, erau ştiute de cei ce practicau cu totul dezinteresat ştiinţa de pe atunci – Magia. Ei arătau poporului metode simple de folosit în cazurile necesare, metode pe care le întrebuinţează şi azi. De exemplu, când atmosfera astrală a stupinei este tulburată, albinele la roire sunt zăpăcite, nu pleacă toate într-o parte, se răspândesc, zăbovesc în aer şi nu se calmează. Sunt „deochiate” şi trebuie să li se descânte „de deochi”. Puternicele vibraţii mentale izvorâte din „mantrama” păstrată cu sfinţenie din tată în fiu sau din om în om de pe vremea când legile lui Manu se învăţau oral, potolesc vibraţiile astrale discordante, efluviile eterice ale locului se normalizează şi în linişte, Spiritul Grup poate ordona telepatic – cam în felul cum se comandă de jos telemecanic aeroplanelor care zboară fără pilot – miilor de albine ce să facă, cum să se orienteze, cum să realizeze acel minim interval evolutiv al procesului de roire.

                                                                           prof. George Dulcu
                                                                                     Aninoasa  - Gorj

 

 
© Editura RAM - Aninoasa, Jud. Gorj 2009